(Nederlands) Neem het niet!

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tegen de wind in?

 De zachte kracht van de Indignados

‘Neem het niet’ is de titel van de nederlandse vertaling van ‘Indignez-vous’ een pamflet dat voor het eerst verscheen in 2010. en sindsdien in tientallen talen verspreid wordt. De auteur, de nu 94 jarige Stéphane Hessel is een indignado nog voor de term in omloop kwam. In feite was hij reeds een indignado vanaf het begin van de tweede wereldoorlog, toen hij de rangen van de franse résistance vervoegde. Verontwaardiging is het grondmotief van ieder verzet, zo getuigt hij. Vreedzaam verzet wel te verstaan. Onverschilligheid noemt hij een vorm van afstand doen van het eigenlijke  mens-zijn. Terwijl het vermogen tot verontwaardiging en tot verzet er het kernbestanddeel van uitmaken.

Momenteel gaat zijn oproep tot verontwaardiging  de wereld rond. Als een parallel fenomeen  komen mensen van alle gezindte – los van elke gecentraliseerde organisatie – bijeen en bezetten pleinen en straten, tenten worden neergezet, discussies  gevoerd, soms heftig en verbeten , soms in een uitgelaten sfeer van een doorgaand feest. De 99% beweging in de US is de meest recente in een lange reeks die ergens eind vorig jaar is begonnen.

Bijzonder is dat Hessel als openingsbeeld voor zijn pleidooi de Angelus Novus van Paul Klee heeft gekozen.  Deze aquarel had Walter Benjamin jarenlang bij zich, tot op het ogenblik van zijn vrijwillige dood in september 1940 op de vlucht voor de terreur van het nazisme. Opent deze engel de armen om de storm van de vooruitgang te kunnen omvatten en tegenhouden?  Wijkt hij terug?

Of staat de engel op het punt om weerstand te bieden, om tegen de wind in te gaan? Broos en wankel als hij lijkt, zijn zachte kracht te bundelen en zich staande te houden?

Het antwoord, wat het  ook moge zijn,  ligt besloten in wat  op dit ogenblik plaatsvindt!

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.