(Nederlands) “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία” (brood, onderwijs, vrijheid)

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Andere berichten uit Griekenland 5

Op 28 oktober 1940 zeiden de Grieken OXI, ‘NEEN’ tegen de legers van Mussolini, die om een vrije doortocht door het Griekse grondgebied hadden gevraagd. Door dit neen werd de inval in de Soviet Unie met enkele weken vertraagd, met het bekende gevolg vandien.

Ook op 28 oktober 2011 was  het OXI (uitgesproken als oichi) het parool waarmee deze gebeurtenis werd herdacht. Wikigreeks heeft in de voorbije dagen ontstellende feiten aan het licht gebracht over de omvang van de corruptie en de medeplichtigheid van heel wat bedrijven in Europa en elders. (www.wikigreeks.org)

Bijzonder is het dat het neen uit drie woorden bestaat.Brood, Onderwijs en Vrijheid.  Aan het brood en vrijheid hebben de Grieken ook onderwijs toegevoegd. In de meeste Europese talen is overigens het woord voor onderwijs en opvoeding afkomstig uit de Griekse taal. Brood voor de levensbehoeften, vrijheid voor het geestesleven en onderwijs als een recht dat in gelijke mate voor iedereen moet kunnen gelden.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.