Ken je waarde! Een verjaardagskaart en wat er verder nog uit tevoorschijn komt.

Voor mijn verjaardag gaf een van mijn dochters me bovenstaande kaart waarop een werk van de zuidafrikaanse kunstenaar James Webb is afgebeeld. Wat je ziet lijkt een opname van een rivier, met aan de overzijde er van  een fabrieksgebouw met  schoorsteen en midden door dit stadslandschap loopt een tekst in arabisch schrift: ‘E’raf qeimatak’. Een verrassende combinatie.  Het woord qeimat was me vagelijk bekend als iets wat ook ‘kostprijs’ kan betekenen  en in  ‘E’raf’ herkende ik de wortel ‘rf, waarvan  onder andere het woord ‘irfan is afgeleid en dat met kennis, gnosis, inzicht te maken heeft.

‘Know thy worth’ luidt het is de engelse versie, een ander exemplaar van de licht installaties die Webb tussen 2001 en 2010 rondom dit motto heeft gecreërd.  Voor Webb is E’raf Qeimatak de tegenhanger van het Gnoothi Seauton dat boven de ingang van de tempel te Delphi te lezen stond.

The phrase ‘Know Thy Worth’ is an adaptation of the Greek aphorism ‘Know thyself’ which adorned the entrance to the Oracle of Delphi. The text has been attributed to a number of Greek sages, particularly Pythagoras. The Oracle of Delphi was the domain of Pythia, a seer and priestess. Visitors seeking the wisdom of Apollo would consult Pythia who would speak from behind a veil. Pythagoras termed this ‘akousmatikoi’ – the experience of listening without the distraction of visuals; a forerunner of the concept of the ‘disembodied voice.’

De kaart liet me niet los en ik ging op zoek naar nog meer werken van Webb.

In ‘Prayer’, een recente installatie, laat hij  een  ruimte zien, waar hij  op de vloer 12 microfoons heeft aangebracht Uit ieder van deze klinken zangen en gebeden telkens van een verschillende religies. Uit twaalf (klank) bronnen stijgt het bidden van de mensheid op.

 

Een andere licht installatie schijnt de woorden, opnieuw in arabisch schrift:  hunaka u la yantafy,’ There is a light that never goes out’.

Belangrijk voor Webb, die ook muziek componeert,  is dat het vocabularium waarover de kunst beschikt, uitgebreid kan worden met uitdrukkingsmogelijkheden die tegelijk zowel op het zien als op het luisteren een beroep doen en dit in nieuwe vormen van samenhang.

Ken je waarde!  Een verjaardagswens die doorklinkt!

Meer over James Webb:

http://soundartarchive.net/WORKS-details.php?recordID=4185
http://www.theotherjameswebb.com/tialtwngo.html
http://www.theotherjameswebb.com/prayer.html

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.